Kalamata Times
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣταυρούλα Κοσμοπούλου: «Η λειτουργία της καρδιάς επηρεάζεται έντονα από συναισθηματικούς παράγοντες»
Ανέβηκε
3 έτη πριν
στις
21 Απριλίου 2019
από
Kalamata Times
Κοινοποιησέ το
Σταυρούλα Κοσμοπούλου: «Η λειτουργία της καρδιάς επηρεάζεται έντονα από συναισθηματικούς παράγοντες»Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ…
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Ιπποκράτη « το σώμα δεν είναι κλειστό σύστημα αλλά αλληλεπιδρά συνεχώς με το περιβάλλον, συνεπώς ο γιατρός θα πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, οξυδερκής παρατηρητής της φύσης.»
Συνέντευξη στην AFIZE SEFERIσπουδάστρια του τμήματος δημοσιογραφίας Δ. ΙΕΚ Καλαμάτας
Όταν θυμώσουμε, όταν λυπηθούμε, όταν χαρούμε ή φοβηθούμε το πρώτο πράγμα που θα νιώσουμε είναι η καρδιά μας να χτυπάει!
Η στήριξη της οικογένειας του ασθενούς συμβάλλει στη θεραπεία του και με ποιό τρόπο ;
«Από τους πιο σημαντικούς συμμάχους στην αντιμετώπιση των νοσημάτων είναι η οικογένεια, οι άνθρωποι που βοηθούν και στηρίζουν τον ασθενή.
Η συμμετοχή της οικογένειας βοηθάει στην καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.
Η δημιουργία ενός θετικού πλαισίου με συγγενείς ενήμερους για τη νόσο , τις επιπλοκές της , την πρόγνωση της, βοηθάει στην διαχείρηση των αρνητικών συναισθημάτων, όπως είναι ο φόβος για την υγεία του στους δικούς του ανθρώπους, ο θυμός και η άρνηση για τα πιθανά μελλοντικά συμβάντα.
Η καλή και σταθερή ψυχολογία του οικείου περιβάλλοντος έχει τελικά θετικό αποτέλεσμα στην ψυχική διάθεση του ίδιου του ασθενούς και είναι γνωστό ότι ασθενείς με βοηθητικό υποστηρικτικό πλαίσιο είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερη πρόγνωση τελικά.
Άρα η στήριξη της οικογένειας του ασθενούς επιβάλλεται ως αναγκαιότητα και όχι ως πολυτέλεια».
Πώς μπορείτε στο επάγγελμα σας να διατηρήσετε μια ισορροπία μεταξύ λογικής και συναισθήματος στη σχέση με τους ασθενείς σας ;
«Η λογική και το συναίσθημα είναι δύο διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, που σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής μας πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους. Δεν είναι καλό να είμαστε ούτε απόλυτα συναισθηματικοί ούτε απόλυτα λογικοί. Η δουλειά του γιατρού είναι τέτοια από τη φύση της που συχνά σε βάζει σε έντονα φορτισμένες συναισθηματικά καταστάσεις . Βιώνεις απώλειες, δυστυχίες, θάνατο αλλά και προσφορά, χαρά και ενθουσιασμό. Μπορείς να βιώσεις την απόλυτη έκφραση αγάπης αλλά και την πλήρη απόρριψη. Εκεί έρχεται η εμπειρία και σιγά και σταθερά σε βοηθάει να βρίσκεις τις ισορροπίες που χρειάζονται ώστε οι πράξεις σου, οι αποφάσεις σου για τον ασθενή να διέπονται από λογική αλλά χωρίς έλλειψη του συναισθήματος . Είναι μια γνώση και στάση που κατακτάται με τον χρόνο αλλά και με την συνετή και μετριοπαθή επεξεργασία των καθημερινών συμβάντων».
Μπορεί ένας γιατρός να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα στην οικογένεια και στην δουλειά του; Έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο για αυτήν;
« Ένας γιατρός όπως και πολλοί άλλοι επαγγελματίες αφιερώνει αρκετό χρόνο και ψυχική ενέργεια στην δουλειά του. Αυτό του στερεί ελεύθερο χρόνο που θα μπορούσε να αφιερώσει στα δικά του άτομα, στην οικογένεια, σε φίλους αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό.
Ωστόσο είναι νομίζω στο χέρι του καθενός, να βρεί και εδώ την σωστή ισορροπία ώστε να μην αδικήσει ούτε την οικογένεια του ούτε τον εαυτό του ως επαγγελματία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου